حملات سایبری به شرکت‌های بزرگ آمریکایی و مؤسسه‌های مالی طی سال ۲۰۱۵ نیز ادامه خواهد داشت. این یعنی مصرف‌کنندگان همچنان مورد هدف مجرمان سایبری قرار خواهند گرفت.
بسیاری از افراد فکر می‌کنند نمی‌توانند از حملات سایبری پیشگیری کنند و به جای آن امیدوارند که شرکت‌های بزرگ از اطلاعات آن‌ها در مقابل چنین حملاتی محافظت نمایند. با این حال این کار به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. زمانی که هویت یک فرد به سرقت می‌رود، ممکن است سال‌ها مشکل‌ساز شود. علاوه بر این، برخی مؤسسات مالی همواره مبالغی را که از طریق هک کامپیوتری به سرقت می‌روند، پوشش نمی‌دهند و این مسئله در مورد مؤسسات مالی کوچک کاملاً صادق است.

با گذشت زمان لازم است که حتماً نقش پررنگ‌تری در زمینه حفاظت از اطلاعات خود داشته باشید. اگرچه هیچ‌کس صد‌درصد در امان نیست؛ اما راه‌هایی وجود دارد که به راحتی و با هزینه‌ای ناچیز به شما کمک می‌کند تا احتمال هک شدن دستگاه‌های خود را به میزان زیادی کاهش دهید.

در ادامه چند سؤال اصلی آورده شده که با پاسخ به آن‌ها می‌توانید میزان احتمال هک شدن دستگاه‌های شخصی خود را ارزیابی کنید. در انتها امتیازاتی که با پاسخ به سؤال‌ها به دست آورده‌اید، جمع کنید و ببینید که چقدر در معرض خطر هستید.

۱. گذرواژه‌ها یا رمزهایی که انتخاب می‌کنید، چقدر قوی هستند؟ (۱۰ امتیاز) افراد معمولاً به هنگام انتخاب گذرواژه اشتباه می‌کنند، به عنوان مثال گذرواژه‌هایی که به راحتی حدس زده می‌شود را انتخاب می‌نمایند، از گذرواژه‌های پیش‌فرض استفاده می‌کنند، از یک گذرواژه برای چند حساب کاربری استفاده می‌کنند و غیره. هکرها نیز ابزارهایی دارند تا گذرواژه‌ها را به دست آورند، مانند حملات لغت‌نامه (dictionary attack) و جدول رنگین‌کمان (rainbow table). اگر از گذرواژه‌های پیچیده مانند گذرواژه‌های ۱۰ حرفی، ترکیبی از حروف، اعداد و نشانه‌ها استفاده می‌کنید یا برای هر حساب کاربری یک گذرواژه مجزا دارید و در صورت امکان از احراز هویت دوعاملی بهره می‌برید، ۱۰ امتیاز به خود بدهید. اگر این کارها را انجام نمی‌دهید، امتیاز ۰ را یادداشت کنید.

۲. آیا نسخه پشتیبان داده‌های خود را تهیه می‌کنید؟ (۱۰ امتیاز) مجرمان سایبری از باج‌افزارها استفاده می‌کنند تا از مصرف‌کنندگان باج بگیرند. از آنجا که این‌گونه حملات فایل‌های شخصی مانند اسناد، عکس‌ها، ویدئوها و آهنگ‌ها را گروگان گرفته و کامپیوتر را غیرقابل استفاده می‌کنند، بهترین راه برای مقابله با این حملات، تهیه نسخه پشتیبان و بکاپ از اطلاعات بر روی یک هارددیسک خارجی یا حساب مبتنی بر کلاد است. اگر این کار را انجام می‌دهید، ۱۰ امتیاز و در غیر این صورت ۰ امتیاز به خود بدهید.

۳. از چه سیستمی استفاده می‌کنید: مک یا کامپیوتر؟ (۵ امتیاز) از آنجا که بیشتر افراد در سراسر جهان از کامپیوترهای ویندوزی استفاده می‌کنند، مجرمان سایبری معمولاً بدافزارهایی می‌نویسند که برای سیستم‌عامل ویندوز طراحی شده است. در نتیجه، مصرف‌کنندگانی که از دستگاه‌های مک یا لینوکس استفاده می‌کنند، کمتر در معرض خطر هستند. اگر از مک یا لینوکس استفاده می‌کنید، ۵ امتیاز به خود بدهید.

۴. آیا آنتی‌ویروس دارید؟ (۵ امتیاز) همان‌طور که می‌دانید آنتی‌ویروس راه‌حل مطلقی نیست و بسیاری از بدافزارها را نمی‌شناسد. با این حال مصرف‌کنندگان همچنان نیاز دارند تا از آنتی‌ویروس استفاده کرده و آن را به‌روزرسانی کنند؛ زیرا بدون آنتی‌ویروس بیشتر در معرض بدافزارها هستند. اگر از آنتی‌ویروسی مانند Symantec، McAfee، Kaspersky یا Sophos بر روی دستگاه خود بهره می‌برید، ۵ امتیاز به امتیازات خود اضافه کنید.

۵. چگونه در اینترنت به جستجو می‌پردازید؟ (۱۰ امتیاز) امروزه بسیاری از حملات از طریق مرورگرهای وب ایجاد می‌شوند؛ در نتیجه حائز اهمیت است که مصرف‌کنندگان به هنگام جستجو در وب با احتیاط عمل کنند. این بدین معنی است که بایستی یک پلاگین مسدودکننده اسکریپت مانند ScriptSafe، NoScript، Adblock و غیره به مرورگر خود اضافه کنید. هرگز روی تبلیغاتی که خودبه‌خود ظاهر می‌شوند، کلیک نکنید. از طریق لینکی که از طریق ایمیل ارسال شده، وارد صفحه ورود نشوید و از مرورگرهای مجزا برای خرید و جستجو استفاده کنید. اگر کارهای بالا را انجام می‌دهید، ۱۰ امتیاز به خود بدهید.

۶. آیا از طریق کامپیوتر وارد حساب بانکی خود می‌شوید؟ (۱۰ امتیاز) تقریباً تمام کامپیوترهایی که به جستجو در اینترنت می‌پردازند، در معرض بدافزار و در بدترین حالت در معرض یک تروجان بانکی قرار می‌گیرند. اگر قرار است مصرف‌کنندگان تنها از یک چیز محافظت کنند، آن چیز باید حساب بانکی آنلاین باشد. بهترین راه برای این کار، استفاده از یک کامپیوتر اختصاصی است که تنها برای ورود به حساب بانکی آنلاین مورد استفاده قرار بگیرد. اگر یک لپ‌تاپ اختصاصی برای این کار دارید، ۱۰ امتیاز به مجموع امتیازاتتان اضافه می‌شود.

۷. آیا از وای‌فای عمومی استفاده می‌کنید؟ (۱۰ امتیاز) اگر از شبکه وای‌فای عمومی استفاده می‌کنید، کاملاً مستعد هک شدن هستید. یک سری ابزار رایگان یا ارزان برای هک وجود دارد که به صورت آنلاین، به افراد کمک می‌کند تا یک اتصال وای‌فای باز را هک کنند. اگر حداقل یک‌بار در سال، از وای‌فای عمومی استفاده می‌کنید، امتیاز ۰ را به خود بدهید. در غیر این صورت ۱۰ امتیاز به خود بدهید. اگر از وای‌فای خصوصی استفاده می‌کنید؛ اما وای‌فای شما گذرواژه ندارد و در یک آپارتمان زندگی می‌کنید، ۵ امتیاز از آن ۱۰ امتیاز کم کنید.

۸. آیا از سایت‌های غیرمجاز بازدید می‌کنید؟ (۱۰ امتیاز) نمی‌خواهیم در مورد شما قضاوت کنیم؛ اما اگر اغلب از چنین وب‌سایت‌ها یا وب‌سایت‌های به اشتراک‌گذاری فایل، بازدید می‌کنید، احتمال هک شدن خود را افزایش می‌دهید. اگر این کار را انجام می‌دهید، هیچ امتیازی ندارید؛ اما در غیر این صورت ۱۰ امتیاز به مجموع امتیازات خود اضافه کنید
خوب حالا امتیازات خود را جمع بزنید.

تنها در صورتی که امتیاز ۶۰ یا بیشتر را دارید، شرایط ایده‌آل محسوب می‌شود. در غیر این صورت اصلاً در امان نیستید و باید روش خود را تغییر دهید. اگر امتیاز ۳۵ یا کمتر گرفته‌اید، مراقب باشید؛ زیرا یک هدف بسیار راحت برای هکرها محسوب می‌‌شوید و تنها خوش‌شانسی کمکتان می‌کند. شاید هم تاکنون در معرض هک قرار گرفته باشید و خبر ندارید.