امروزه ارتباطات به عنوان یکی از فاکتورهای اصلی در توسعه یافتگی کشورها محسوب میشود و در همین زمینه رشد ضریب نفوذ تلفن (چه ثابت و چه همراه) از یک سو و ضریب نفوذ استفاده از اینترنت در کشور از سویی دیگر نقش به سزایی در رتبه کشور در زمینه استفاده از فناوریهای نوین دارد.
بر همین اساس وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسعه شبکه مخابراتی کشور در بخش تلفن ثابت و همراه را از سالهای پیش در دستور کار خود قرار داده است. یکی از فعالیتهای انجام شده در این بخش که بارها مدیران وزارت ارتباطات با ارائه آمار و ارقام از آن دفاع کردند افزایش ضریب نفوذ تلفن ثابت و تعداد دایری خطوط دراین بخش بود. تهران با دارا بودن 5,802,675 خط تلفن بیشترین تعداد متقاضیان را در کل کشور به خود اختصاص داده است.
جدا از این مساله که شرکتهای مخابراتی استانی توانستند ضریب نفوذ تلفن را در کشور افزایش دهند، اما استفاده از برخی از سیستمها که بنا به گفته مدیران مخابراتی روشهای مرسوم جهانی نیز هستند باعث شده تا این روزها بسیاری از کاربران اینترنت در کشور و به خصوص در شهر تهران علاوه بر آنکه نمی توانند از اینترنت پر سرعت (ADSL) استفاده کنند در استفاده از اینترنت به شیوه دایل آپ هم با مشکل روبه رو هستند.
PCM چیست؟
در صورتی که کابلهای مخابراتی برای ارائه خطوط تلفن پرشده باشد و امکان حفاری کردن برای کار گذاشتن کابلهای مسی در زمین نباشد و یا نیاز به زمان طولانی داشته باشد، مراکز مخابراتی میتوانند خدمات تلفن ثابت خود را از طریق PCM به متقاضیان ارائه دهند. اصل داستان PCM که به نام Pairgain Technology است، روشی است که در آن بهره کابل مسی زیاد میشود. به طوری که مثلا میتوان با یک کابل مسی، 4 تا 8 خط تلفن را سرویس داد.
مطمئناً با فراگیر شدن اینترنت و تغییر ذائقه کاربران برای استفاده همزمان از شبکه Data Voice ، آنها تمایل خواهند داشت که از دو خط تلفن استفاده کنند و این خود باعث حجیم شدن شبکه خواهد شد.
اولین پایهگذار کدینگ کردن پالسها به این روش، کمپانی لوسنت بود که این کار را در سال 1980 انجام داد. به این کار، یعنی افزایش بهرهوری خط به منظور افزایش تعداد مشترکان در شبکه بدون توسعه شبکه، Pairgain Technology گفته میشود. تکنولوژی Pairgain اشتباها در ایران با عنوان PCM شناخته شده است PCM که مخفف کلمه Pulse Code Modulation (مدولاسیون پالسهای کدشده) است، یکی از مشکلاتی که در سیستم pairgain وجود دارد این است که یکبار اطلاعات، دقیقاً در درگاه خروجی خانه مشترک از آنالوگ به دیجیتال تبدیل و روی سیم منتقل میشود، در مرکز نیز از دیجیتال به آنالوگ تبدیل و به سوئیچ منتقل میشود. در داخل سوئیچ همه آنالوگها به دیجیتال تبدیل میشود. در این فرآیند یک دور کامل از دیجیتال به دیجیتال و دوباره به آنالوگ و دیجیتال خواهیم داشت که این دور باعث ایجاد نویز در صدا میشود که به طور طبیعی نمیتوان آن را معادل یک خط سیم مسی فرض نمود حتی در صورت نصب بهترین نوع از انواع pairgainها، بازهم نمیتوان مانند یک سیم مسی از آن دیتا دریافت کرد.
یکی دیگر از مشکلاتی که سیستمهای pairgain در ایران وجود دارد، به تجهیزات DSL موجود در شبکه برمیگردد. ولی تجهیزات شبکه مخابراتی کشور برای کار گذاشتن DSL بر آنها ، طراحی نشدهاند و از نظر کابل مسی و سیستمها همگی برای آنالوگ طراحی شدهاند. به همین دلیل در هرکجا که تجهیزات DSL نصب میشوند پس از مدت کوتاهی سیمهای مسی ، بنفش رنگ میشوند. یعنی CONNECTORهای موجود در پست یا ترمینالهای موجود در جعبههای کافو، تحمل ولتاژ 200 ولت و جریان 100 میلیآمپر را ندارند. حداکثرولتاژ 40 ولت و جریان 20 میلیآمپر را میتوانند تحمل کنند.
به طور کلی مشکلاتی که در سیستمهای pairgain وجود دارد باعث شده تا درروزهایی که بارندگی زیاد است و یا در روزهای آفتابی که درجه حرارت بالا میرود، همه چیز در سیستم به هم خورده و میزان خطاهای سیستم بالا رود.
با توجه به اینکه خطوط تلفن هزاران مشترک مخابرات به خصوص در مناطق مرکزی شهر و مناطق تجاری با استفاده از شیوه فوق فراهم شده است، عملاً بسیاری از مشترکان مخابرات در مناطق مرکزی و تجاری شهر از هرگونه اشتراک اینترنت مناسب و به صرفه محروم هستند.